دامنه


دامنه (Domain) چیست؟ در فرهنگ فارسی با تلفظ دامین و یا دومین بکار برده می‌شود، و در لغت به معنای «گستره» می‌باشد، که در اینترنت به نامی اختصاصی گفته می‌شود که هر وب‌سایت برای تمایز و قابل دسترس بودن نسبت به سایر سایت‌ها به خود می‌گیرد، در واقع همان نام و آدرس سایت است مانند: ariyahost.com .

 

بخش های مختلف دامنه چیست؟

دامنه ها عموما از دو بخش اصلی نام و پسوند تشکیل میشوند.

بخش نام که شما بصورت دلخواه ( به شرط آنکه کسی پیش از شما آنرا برای خود ثبت نکرده باشد) انتخاب مینمایید.

بخش پسوند که بر اساس قوانین و روشهای بین المللی مشخص میشود. پسوندهای زیادی در دنیا وجود دارند که هرکدام برای هدفی خاص بوجود امده اند.

 

پسوند دامنه چیست؟ 

۱- دامنه های عمومی:

اين پسوندها براي ثبت و استفاده عموم و هر نوع كاربري مجاز (قانوني) قابل استفاده مي باشند. ثبت اين دامنه ها از طريق شركت هايي با عنوان Registrar كه توسط ICANN معتبر اعلام شده اند يا نمايندگي هاي مجاز آنها امكان پذير مي باشد.

هر چند دامنه ها هر يك از اختصارهايي براي منظور خاص، تشکیل شده اند: org. برای ارگانها و مراكز غير انتفاعي ، net. برای شبكه ها و خدمات اينترنتي ، com. برای بنگاهها و مراكز اقتصادي و … اما در عمل محدوديتي براي استفاده از اين پسوندها وجود ندارد.

۲- دامنه های اقلیمی یا کشوری:

علاوه بر پسوندهای عمومي، كشورهاي مختلف نيز مي توانند اقدام به درخواست پسوند با كد اختصاري كشور خود (دو حرفي)  نمايند. بطور مثال این گونه پسوندها در ایران بصورت ir. می باشد.

 

نکات مهم در انتخاب نام دامنه چیست؟

– دامنه یک سرویس جهانی میباشد و امکان اصلاح یا تغییر نام دامنه ثبت شده وجود ندارد، پس در انتخاب اولیه نام آن دقت کافی را داشته باشید.
– حداقل زمان ثبت یک دامنه  یکسال میباشد و در صورت عدم تمدید، پس از آن دامنه از مالکیت شما خارج شده و دیگران میتوانند آنرا بنام خود ثبت کنند.
– استفاده از نامهای ممنوعه در قوانین جهانی (مانند نام گروهای خرابکاری اینترنتی) ممکن است باعث مسدود شدن نام دامنه شما توسط موسسه انحصاری ثبت دامنه (ICANN) شود.
– شباهت اسمی دامنه شما با نام کمپانی های بزرگ ممکن است دردسرهایی از جمله مسدود شدن نام دامنه را برایتان بدنبال داشته باشد، پیش از ثبت دامنه تحقیق کافی در رابطه با نام آنرا بعمل آورید.

توجه داشته باشید که برای طراحی یک وبسایت داشتن دامنه به تنهایی  کافی نیست، چرا که دامنه فقط آدرس اینترنتی شما را مشخص می‌کند. علاوه بر این شما به یک هاست نیاز دارید که اطلاعات سایت خود را در آن ذخیره کنید. 

 

تفاوت URL ودامنه چیست؟

هر صفحه اینترنتی دارای یک آدرس است، صفحه اصلی یک وب‌سایت فقط خود دامنه آن است، به عنوان مثال http://www.ariyahost.com نام دامنه وب سایت ما است. 

و صفحات دیگر آن، هر کدام  یک URL منحصر به فرد هستند. بعنوان مثال صفحات url سایت ما /http://www.ariyahost.com/hosting یا /http://www.ariyahost.com/web-design هستند. 

مراحل ثبت دامنه چیست؟

  • در ابتدا از موجود بودن دامنۀ مورد نظر خود مطمئن شوید!
    ما قبلاً توضیح دادیم که هر آدرس اینترنتی یا همان دامین، متعلق به یک نفر است. بنابراین قبل از ثبت، شما باید دامنه مد نظر خود را بررسی کنید تا از خالی بودن آن مطمئن شوید. برای این منظور می‌توانید به صفحه بررسی و ثبت دامنه آریاهاست مراجعه کنید.
  • حال دامنۀ مد نظر خود را ثبت کنید!
    پس از اطمینان از خالی بودن دامنه، تنها کاری که باید انجام دهید این است که آن را از طریق یکی از شرکت‌های ارائه‌دهندۀ خدمات ثبت و تمدید دامنه خریداری کنید. فقط توجه داشته باشید که اگر قصد ثبت دامنه ir را دارید، نیاز به ارائه مدارک شناسایی خواهید داشت.

حرف آخر 

فقط توجه داشته باشید که دامنه شما مثل شماره موبایلتان است و هر چقدر بهتر، جذاب‌تر و ساده‌تر باشد، می‌تواند تاثیر بهتری روی مخاطبانتان بگذارد. پس بهتر است کمی وقت بگذارید و مطمئن شوید که دامنه درستی را برای سایت خود انتخاب می‌کنید. چرا که این سایت قرار است معرف شما باشد و تا مدت‌ مدیدی برای شما کار کند.