در بخش های قبلی فهمیدیم که وبسایت چیست و چرا باید وبسایت داشته باشیم؟ حال اگر تصمیم به راه اندازی سایت داریم باید ببینیم که کدامیک از انواع وب سایت برای ما مناسبتر است؟ اگر شما هم علاقمند هستید که پاسخ این سوال را بدانید، در این بخش ما را همراهی کنید.
یک وب سایت با توجه به نیاز صاحب و نوع فعالیت او، اهداف گوناگونی را دنبال میکند.ب طور کلی انواع وب سایت های اینترنتی از جهات مختلف عبارتند از:
1. وبسایت ها از لحاظ شیوه مدیریت
- وبسایت ایستا یا استاتیک
در این سایت ضرورتی برای تغییر مداوم در اطلاعات آنها احساس نمی شود و صرفا جهت معرفی، کاربرد دارند. عملیات بروز رسانی محتوای سایت به ندرت صورت میگیرد و نیازی به ارائه خدمات به هر شکل نیست. هزینه های طراحی برای این سایت ها کمتر از انواع دیگر است و پنل مدیریتی ندارند و غالباً برای به روز رسانی از شما هزینه دریافت می شود. - وبسایت پویا یا داینامیک
در این سایت، نیاز به تغییر مداوم اطلاعات و محتوا وجود دارد و بنا به نیازمندی و کاربرد سایت، طراحی و توسعه می یابند. هزینه های طراحی سایت و نگهداری بیشتر از سایت های استاتیک بوده اما هزینه های بعدی در پی نخواهند داشت.
2. وبسایت ها از لحاظ کاربرد
- وبسایت فروشگاهی
سایتهای فروشگاهی برای هر کسی که در فروش کالا و یا خدمات فعالیتی دارد مناسب است و از کسب و کارهای بزرگ گرفته تا کوچک میتوانند از این سایتها استفاده کنند . نکته جالبی که احتمالاً در وبگردی با آن برخورد کردهاید این است که حتی افراد زیادی بودند که ابتدا اقدام به ساخت یک سایت فروشگاهی کردند و با گسترش سایت، فروشگاهها و انبارهایی را برای خود ساختهاند.
- وب سایت شخصی
معمولا آدرس سایت های شخصی چیزی شبیه www.your-isp.com/~your-user-name/ است. این سایتها بیشتر برای نوجوانها، پدربزرگ ها و مادربزرگها و … است که با هم در ارتباط باشند. چون آدرس با موتورهای جستجو سازگار نیست، برای شرکتهای کوچک پیشنهاد نمیشود.
- وب سایت اطلاعرسانی
از سایتهای مهم در این زمینه ویکی پدیا میباشد که در ارائه خدمات تا حدودی بی همتا است، زیرا به کاربرانش اجازه همکاری و ویرایش مقالات را میدهد. شاید شما نخواهید چنین سایت جامعی داشته باشید، اما اطلاعاتی دارید که میخواهید آن را روی سایت خود بصورت رایگان در اختیار خواننده ها قرار دهید.
- وب سایت خدمات آنلاین
سایت خبری با هدف گسترش سریع اخبار روز دنیا، آرشیوی از اخبار برای اطلاع رسانی به افراد می باشد. چگونگی نمایش اخبار، به روزترین اخبار، نحوه آرشیو اخبار از نکات مهم در طراحی سایت خبری است. نکته مهم در طراحی وب سایت خبری مسئله ی دیده شدن سایت از طریق مرورگرهای مختلف و نرخ ایندکس شدن می باشد.
- وب سایت شبکه های اجتماعی
این سایتها جوامعی از مردم را تشکیل میدهند که تمایل دارند با آدمهای دیگر تعامل داشته یا در مورد علایق مشترکشان با یکدیگر صحبت کنند. از معروفترین این سایتها میتوان فیسبوک، لینکدین و گوگل پلاس را نام برد.
- وب سایت تالار گفتگو ( فروم )
در این سایت ها کاربران میتوانند در تالار گفتگو درباره موضوع خاصی با یکدیگر به بحث پرداخته و حتی مناظره کنند. انجمن های اینترنتی ، با چت روم ها متفاوت هستند، در چت روم ها پیام ها معمولا بیشتر از یک خط نیستند و بطور موقت آرشیو می شوند.
- وب سایت آرشیو ( آرشیو شعر یا آرشیو تصویر )
سایتی است که نوعی کتابخانه و مرکز آرشیو دیجیتال صفحات سایتهای مختلف محسوب میشود. این سایت دسترسی رایگانی برای محققان، مورخان، کارشناسان و عموم افراد فراهم ساخته است.
- وبلاگ
همانطور که در مقاله های قبل گفتیم وبلاگ (Weblog) یک یا چند صفحه اینترنتی شخصی یا گروهی است، با قابليت دستيابی عموم کاربران به آن ، که در آن شخص یا گروه به نوشتن مطالب متوالی روزانه یا چند روز در میان درباره موضوعات متنوع و دلخواه می پردازند.
- وب سایتهای بازی یا تفریحی
یک سایت بازی آنلاین شامل انواع مختلف بازی از جمله بازیهای مختص محیط کامپیوتر و یا محیط اندروید است. همچنین بازیهای آنلاین دارای تنوعی وسیع در زمینههای مجزا میباشند، مانند بازیهای ورزشی، اکشن، فکری، بازیهای ویژه کودکان و… و یا دستهبندیهایی که بازیهای دخترانه و پسرانه را از هم جدا میکند که لیست تمام این بازیها بصورت طبقهبندیشده در وبسایت بازی قرار داده میشود.
- پورتالهای سازمانی
پورتال یا همان درگاه، دریچه واسطی است که در خود مجموعه وسیعی از خدمات و سیستم ها را جمع کرده و امکان استفاده کاربران از سیستم های مختلف را در یک فضا فراهم می آورد. پورتال باید قابلیت های بیشتری از یک وبسایت ساده داشته و امکان هماهنگی با سایر سیستم های یک سازمان را داشته باشد. به عبارت دیگر پورتال سایتی است که با ورود به آن می توانید به سیستم های مختلف سازمانی دسترسی داشته باشید.
- وب سایتهای علمی و دانشگاهی
این سایتها مربوط به دانشگاه ها با هدف ارتباط با دانشجویان، بعنوان یک پایگاه اطلاع رسانی منظور میگردد.
3. انواع وب سایت از لحاظ سیستم
- وب سایتهای پیاده سازی شده با استفاده از سیستم مدیریت محتوا
سیستم مدیریت محتوا در واقع یک ابزار تحت وب است که برای کاربران دارای حق دسترسی قابلیت ویرایش وب سایت را فراهم میکند. از این طریق کاربران میتوانند بدون داشتن دانش برنامه نویسی وب، صفحات و مطالب سایت خود را ویرایش کرده و سایت خود را مدیریت نمایند. از جمله cms های محبوب می توان به وردپرس و جوملا اشاره نمود.
- وب سایتهای برنامهنویسی شده به صورت اختصاصی و سفارشی
طراحی این نوع سایت به این صورت است که سایت مطابق با نیازهای کارفرما پیاده سازی می شود. قبل از هر موردی کارفرما می بایست نیازهای خود را در یک قالب به شرکت طراحی سایت اعلام کند تا برآورد هزینه و زمان انجام گردد.